Blog

Dak repareren als de zon niet schijnt

Het dak moet je repareren als de zon schijnt. Wat een heerlijk cliché. En het is een cliché, omdat het waar is. Deels.

Mag ik het aanvullen? Repareer het dak als je tijd en zin hebt, zelfs als de zon niet schijnt. Klusjes in huis én veranderingen in de organisatie hebben altijd drie succesfactoren: energie, overtuiging en zelfvertrouwen!

Routines zijn aantrekkelijk
Mensen blijven het liefst zo lang mogelijk hangen in hun routines en gewoontes, totdat ze echt niet meer kunnen. Of het nu gaat om te weinig sporten, te veel Netflix kijken of een perspectiefloze baan aanhouden. Hetzelfde geldt voor organisaties. Die gaan net zo lang door met hun aanpak en cultuur tot ze echt vastlopen.

Met als resultaat dat mensen alle extra energie moeten aanwenden om gaatjes dicht te lopen. En dan moeten ze opeens gaan veranderen, terwijl ze al zo uitgeput zijn. Het liefst door een quick fix van buitenaf, want die kost minder energie. Tot blijkt dat ze zelf moeten veranderen. Vanuit hun eigen overtuigingen, hun eigen cultuur. En die interne verandering kost tijd, en met name energie. Want de cultuur en daarmee jezelf veranderen, kost namelijk veel energie.

Je proeft het ongeduld
Een klant van ons wil alle processen in het bedrijf veel helderder maken, en daarmee iedereen uniform laten werken. Het liefst door alles tegelijk aan te pakken, want alles moet NU duidelijker en beter. Lastige bijkomstigheid voor dit bedrijf is wel de historie van mislukte verandertrajecten. Wat is ervoor nodig om het dit keer wel te laten lukken? Waar te beginnen? Wij konden het ongeduld proeven, het grote verlangen om alles tegelijk aan te pakken.

Samen de eindstreep halen
Een geslaagde verandering organiseren wij vanuit een sterke overtuiging: “Deze verandering gaat best lang duren en kent zeker tegenslagen. Maar we raken nooit in de war en gaan dus de eindstreep halen.” Vanuit die overtuiging zetten we de eerste stap, die tot stand komt met de volgende drie actiepunten:

  1. Begin met kleine verbeteringen, die in één week afgerond kunnen zijn. Zo bouw je aan het zelfvertrouwen.
  2. Start maximaal twee verbeter-initiatieven tegelijk.
  3. Rond een initiatief eerst echt 100% af, voordat je aan het volgende begint.

We gebruiken een checklist. Daarmee stellen we vast of een verandering werkelijk 100% is afgerond. Lekker duidelijk, voor iedereen. Een waardevolle stap daarbij is één verplichte evaluatie van de verbetering. Pas dan is het echt geïmplementeerd.

Het dak repareren, met energie
Het dak repareren vraagt in de eerste fase om het verzamelen van energie in de organisatie. Dat betekent eerst kleine stapjes zetten om meer energie vrij te maken. Daarna komen pas de grotere stappen die nodig zijn voor een blijvende transformatie. En wie weet gaat ondertussen de zon wel schijnen.

Wil je die checklist alvast zien? Stuur mij even een mailtje!

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top