Blog

Ondernemers-verlanglijstje: nieuwe, betaalbare medewerker

“Gaan we weer, zoeken naar een speld in een hooiberg. En dan maar hopen dat ik de goede heb gevonden. Een speld die achteraf niet bot of krom blijkt te zijn.” Deze opmerking hoorde ik van een klant die onlangs een medewerker vanwege een carrièreswitch moest ‘vervangen’.

Waar hij eigenlijk naar op zoek was? Een kopietje van de vertrokken medewerker. Werkt dat? Nou, waarschijnlijk niet. “Hoe zou jij dan aan de slag gaan met deze vacature?” wilde mijn klant weten.

Ik stelde hem voor om eerst eens naar het huidige personeelsbestand te kijken, en zichzelf dan een paar vragen te stellen:

  • Wil ik wel een kopie terug? Heeft het team zich intussen zo ontwikkeld, dat we voor verdere groei eigenlijk een ander type mens nodig hebben? Of een andere functie?
  • Als ik eenmaal weet wat ik nodig heb, zie ik dan wellicht kansen binnen het bestaande team? Of in een ander team?
  • Is er iemand met ambitie binnen het team, die kan doorgroeien naar wat ik nodig heb?
  • Hoe is mijn huidige teamsamenstelling, als ik kijk naar de typen mensen en functies?
  • Ga ik voor ervaring, of zoek ik iemand die zich bij ons gaat ontwikkelen?
  • En zijn er mensen in het huidige team die zouden kunnen helpen bij die ontwikkeling?

De prodecure
Er zijn vele wegen om te bewandelen. En soms kies je er meer dan één. Het gaat er om wat je wilt bereiken.

  • Ga je zelf op zoek en een vacature uitzetten?
  • Gebruik je je netwerk?
  • Schakel je een bureau in?
  • Zet je social media in?
  • Ga je werven bij scholen?
  • Stimuleer je je team om zelf hun nieuwe collega te zoeken?

Zet van alles de voor- en nadelen eens op een rijtje, voor je een besluit neemt. Kijk vooral wat het beste past. Bij de situatie, bij de functie en bij de arbeidsmarkt van het moment.

Vijf goede cv’s is beter dan een enorme stroom, waarvan 80% totaal niet aansluit bij jouw vraag. Dan zie je door de bomen het bos niet meer.

De gesprekken
Bereid je gesprekken goed voor. Je hebt al over dingen nagedacht. De eigenschappen die de nieuwe collega moet hebben. Welke ervaring je nodig hebt. En er is een functieprofiel of een rolbeschrijving opgesteld, waarin je ook competenties hebt opgenomen. Dit is je leidraad in het gesprek, samen met het salarisgebouw voor jouw bedrijf.

Want het onderwerp salaris komt natuurlijk aan de orde. Maar jij hebt voor jezelf al een maximum bepaald. Een klant vertelde laatst dat in het verleden weleens tegen een kandidaat werd gezegd: “We willen dat je bij ons komt werken. Wat wil je verdienen?” Zo blij waren ze, dat er iemand was gevonden.

Om me vervolgens mee te geven: “Dat doen we dus niet meer, sinds we met jou een goed HR beleid hebben opgesteld.”

Het blijft een kwestie van onderhandelen. Maar jij voert wél de regie. Het is jouw bedrijf. Jouw team, waarin de nieuwe collega zal moeten passen. Die moet daar wel waarde aan toevoegen.

Bij een tweede gesprek betrek je een teamlid. Om op een kritische, maar wel open en eerlijke manier een eigen mening te kunnen vormen. Pas daarna neem je zelf een besluit. En je gaat aan de slag met een on-boardingprogramma voor je nieuwe medewerker.

Ook hulp nodig in het proces naar het vinden van juiste medewerkers? Bel me gerust om samen te kijken welke aanpak bij jouw bedrijf past.

Corry Grevel
06 57 18 95 08

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top