Blog

De (on)gezonde werkweek

Je bent ondernemer in het MKB en wilt ook weleens op vakantie. Tuurlijk, prima. Maar als je eenmaal op je bestemming bent, werk je wel elke dag een paar uurtjes door. Toch? Want normaal maak je ook zestig uur per week, of nog meer. Net als zoveel collega-ondernemers. Doe je dat niet, dan loopt vast alles in de soep!

Bespreek het eens in een groep ondernemers, met elk tussen de tien en dertig werknemers in dienst. Vraag hoeveel uur zij gemiddeld in de week aan het werk zijn. Dan hoor je aantallen waar je oren van suizen.

Is dat nodig, of normaal? Geen idee. Maar gezond is het zeker niet. En ik ga ook uitleggen dat het anders kan. Waarbij je als ondernemer minder uren werkt en het bedrijfsresultaat juist verbetert!

Er is genoeg wetenschappelijk bewijs dat zoveel uur werken per week ongezond is. Fysiek en mentaal, maar ook op het relationele vlak. Je bent veel te weinig thuis en binnen het bedrijf ben je niet de gezelligste. Tenslotte is het ook niet gezond voor het resultaat van je onderneming. Terwijl het daar voor jou waarschijnlijk wel allemaal om draait.

Controle
Soms vraag ik het gewoon aan ondernemers, waarom ze zo veel en hard werken. Dan komt altijd hetzelfde antwoord op tafel:

Wie moet al dat werk anders doen?

Niet jij dus!
Wees nou eens eerlijk, vooral tegen jezelf. De eigenlijke reden dat je niks uit handen kunt geven? Je wílt gewoon de controle houden. Bang dat je klanten zonder jou niet tevreden zijn.

Maar die drang naar controle komt ergens vandaan. Als ik even doorvraag, komt de aap vaak al snel uit de mouw. “Ik heb zo hard gewerkt om dit bedrijf tot een succes te maken. Dan kan ik toch niet ineens alles maar overlaten aan mijn medewerkers?”

Stel nou dat je toch bepaalde taken eens bij iemand anders neerlegt. Wie weet blijkt dan dat hij of zij het nog beter doet dan jij. Misschien is er wel meer tijd, meer focus, meer kennis of zijn er meer skills op een bepaald vlak. De reden maakt eigenlijk niet eens uit. Zou je dan balen? Of juist blij zijn, omdat het je tijd oplevert? Tijd waardoor jij wat minder hoeft te werken en zelfs een keer onbezorgd op vakantie kunt.

Bouwen aan vertrouwen
Ga eens kijken naar de manier waarop je alles hebt georganiseerd. Als je daar eenmaal de juiste stappen in weet te zetten, zul je gaan merken dat er steeds meer wél kan. Een keer een heel weekend vrij. Regelmatig samen met je gezin aan de eettafel zitten. Tijdens de zomervakantie op strand liggen zonder je laptop.

Nee, het is zeker niet iets dat je morgen kunt aankondigen en direct invoeren. Er is best veel voor nodig om dit goed aan te pakken. We hebben daar wel een stappenplan voor, maar dat laat ik nu nog even voor wat het is. Het wordt het dan veel te veel ineens. En dat is precies de valkuil, de oorzaak waarom eerdere initiatieven te vaak zijn gestrand.

Laten we focussen op één eerste stap. Dat is te overzien en daarmee de reden waarom het nu wél gaat lukken!

Je kunt een begin maken met het creëren van een klimaat waarin bepaalde medewerkers echt verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen. Belangrijk is daarbij dat je helemaal helder krijgt wat je onder verantwoordelijkheid verstaat en wat niet. Pas dan kan het gaan werken.

Tip voor deze zomer
Heb je er al zin in? Helaas moet ik je op één punt teleurstellen. Ook die eerste stap zal je voor déze zomervakantie waarschijnlijk niet meer volledig kunnen afronden. Maar het kan wel een mooi startpunt worden. En inventariseer ook eens waar je tijdens je vakantie mee bezig bent. Móet je wel overal voor bellen of gebeld worden?

Je kunt ook alvast een beetje dagdromen. Over je vakantie van volgend jaar, zonder de hele tijd met de telefoon aan je hoofd en een laptop op schoot.

Vind je het toch lastig om zelf die eerste stap te zetten? Snap ik wel, je hebt het immers al zo druk! Of misschien kun je wat ondersteuning gebruiken bij de aanpak.
Bel mij dan gewoon eens. Voor een kop koffie heb je vast wel een keer tijd.
 
 
Corry Grevel
06 57 18 95 08
corry@salescultuur.nl

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top