Blog

HR is van iedereen, iedereen is van HR

Er zit flinke groei in het aantal bedrijven dat probeert hun eigen medewerkers te activeren om nieuwe collega’s te vinden. Of in ieder geval om de eerste stap in het werving- en selectieproces op gang te helpen.

In mijn profielafbeelding op LinkedIn staat de quote ‘Sales is van iedereen en iedereen is van sales’. Vervang sales eens door HR. Dan zie je dat dit net zo goed klopt. Het wordt zelfs steeds belangrijker.

Want wie kan je bedrijf beter ‘verkopen’ aan potentiële kandidaten dan je eigen medewerkers? Veel daarvan hebben door de jaren heen een eigen netwerk opgebouwd vanuit hun sociale contacten, studie en/of vorige werkgevers. Dat is goud waard, net als hun verhalen over de huidige werkgever. Jij dus!

Tenminste, als de cultuur en het HR beleid binnen je bedrijf zo goed zijn dat ze er met trots en vertrouwen over vertellen aan familie, vrienden en bekenden. Vooral de cultuur speelt daarbij een belangrijke rol. Die moet gezond zijn en gericht op constante ontwikkeling binnen je bedrijf.

Fius van Laar schreef het onlangs al op LinkedIn. Bij één van onze SalesCultuur-klanten zijn dit jaar achttien nieuwe collega’s gestart. Daarvan is ruim 50% bij het bedrijf terechtgekomen via de bestaande medewerkers.

Een andere klant vertelde geen externe bureaus meer te willen inzetten. Het blijkt veel sneller en beter te gaan wanneer ze het team inschakelen waarvoor een collega wordt gezocht. De leden daarvan zijn er heel alert op dat de kandidaat die ze bij HR voorstellen ook echt matcht. Tenslotte zullen ze zelf moeten samenwerken met die nieuwe collega.

Deze werkwijze levert je nog meer op dan je denkt. Dit krijgen we terug van onze klanten:

  • Het hele proces gaat sneller, want de lijntjes zijn korter.
  • Het kost minder geld. Bureaus zijn nu eenmaal kostbaar.
  • De huidige medewerkers weten precies wat er wordt verwacht van de nieuwe collega. Ze kunnen dat dan ook goed uitleggen in hun netwerk.
  • De nieuwe medewerker wordt eerder opgenomen in het team. Dat zorgt voor een kortere inwerktijd en snellere resultaten.

Natuurlijk, directie en/of HR spelen nog steeds een hele grote rol in het proces. Medewerkers kunnen vooral helpen bij de eerste stap in het werving- en selectieproces. Alles wat daarna komt, ligt nog steeds bij HR. En bij die gesprekken met kandidaten hoort een goed opgebouwd en uitlegbaar HR beleid uiteraard de basis te zijn.

Zonder wisselgeld eisen stellen aan een kandidaat? Dat hebben we echt achter ons gelaten. Perspectief kunnen bieden, daar draait het om! Medewerkers blijvend aan je binden, zonder voor Sinterklaas te spelen. Het is voor veel ondernemers dé uitdaging van deze tijd.

Hoge salarissen zijn vrijwel nooit de oplossing. Er valt zoveel meer te bieden dan geld.

Worstel jij ook met het vinden van die balans tussen ‘zoeken en vinden’ en ‘boeien en binden’? Bel of mail mij dan gerust:
 
 
Corry Grevel
06 57 18 95 08
corry@salescultuur.nl

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top