Blog

Kan je HR de groei wel bijhouden?

Anders dan kinderen groeien bedrijven meestal niet vanzelf. Al lijkt dat soms wel zo. Alles loopt lekker. En ineens besef je dat je al tien mensen in dienst hebt. Of meer.

Krijg jij ook weleens vragen van en over personeel, waar je eigenlijk nooit aan hebt gedacht? Dan wordt het tijd dat je HR-beleid meegroeit met je bedrijf. In dit blog noem ik daarvoor alvast een paar belangrijke basisstappen.

Samen blijven groeien
Je maakt de groei samen door met je medewerkers, wanneer zij deel uitmaken van het proces. Voer jij regelmatig gesprekken met je mensen? Dan weet je echt wel wie er een rol zouden kunnen spelen bij de groei van je bedrijf. Jij kent hun ambities! Dus waarschijnlijk hoef je niet meteen buiten de deur te kijken. Bovendien bied je perspectief. Dus zijn ze gemotiveerder, waardoor de groei soepeler verloopt.

Gedoe? Of waardevol?
“Hoe ben jij met je mensen in gesprek over hun persoonlijke ontwikkeling?” Als ik die vraag stel aan een ondernemer komt er meestal eerst een diepe zucht. “Dat kost zoveel tijd. En het levert meestal gedoe op. Trouwens, het gaat toch best goed zo? Laat maar hoor.”

Toch kan een goed georganiseerd HR-beleid met een ontwikkel- en beoordelingsbeleid van grote waarde zijn. Voor je bedrijf, de leidinggevenden en de medewerkers. Maar hoe dan?

Motivatie zorgt voor groei
Een systeem op maat voor zulke gesprekken levert veel op. Voor je medewerkers én voor jou. Kies wel de juiste onderwerpen. Zoals:

  • Betrokkenheid
    Voelen jouw mensen zich gezien en gehoord? Merkt een medewerker dat zijn of haar werk echt bijdraagt aan het resultaat en de groei van het bedrijf?
  • Ambitie
    Wil de medewerker zich nog verder ontwikkelen, in of buiten het eigen vakgebied? En dan een volgende stap maken bij jouw bedrijf, of misschien iets heel anders gaan doen?
  • Plannen maken en doelen stellen
    Wat zijn de mogelijkheden van de medewerker om zich te ontwikkelen in het bedrijf? Hoe kan jij als ondernemer daarbij helpen?

Maak een plan met spannende, maar wel haalbare doelen. Dan heb je waarschijnlijk een ambassadeur voor het leven.

Medewerkers ervaren zo dat er op een eerlijke, transparante manier met hen gesproken wordt. En ze gaan op zoek naar hun eigen ontwikkelpotentieel. Gemotiveerde en lerende medewerkers zijn goud waard voor je bedrijf. Vooral als ze met elkaar aan de slag gaan, samen doelen stellen en werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Onlangs gaf ik een training ‘Ontwikkelen en beoordelen’ aan twee teams bij één bedrijf. Daar kreeg ik mooie reacties:

“Nu ik weet dat we op een professionele manier gaan werken, durf ik het bedrijfsleiderschap wel aan.”

“Nu zie ik weer perspectief voor de toekomst en wordt het nog leuker om hier te werken”.

De mooiste uitspraak kwam in een ander traject:

“De doelen die we nu stellen, worden ook echt gehaald. Terwijl alle eerdere pogingen verzandden in het niets.”

Conclusie
Uit ervaring weten we inmiddels hoe het succesvol kan worden. Samen met je mensen werken aan de groei van je bedrijf. Een ontwikkel- en beoordelingssysteem ontwerpen en inzetten maakt daar deel van uit. Het zijn belangrijke voorwaarden voor een functioneel HR beleid. Dat vormt het fundament.

Wil jij weten welke logische stappen hier nog meer voor nodig zijn?
Stuur mij dan gerust een e-mail.
 
 
Corry Grevel
SalesCultuur

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top