Blog

Maakt jouw bedrijfscultuur het verschil?

Vraag jij je weleens af welke cultuur écht bij jullie bedrijf hoort? Wat wil je als organisatie uitstralen? In dit blog ga ik dieper in op de bedrijfscultuur en hoe je die kunt verbeteren.

De startvraag ligt voor de hand: wat is de bedrijfscultuur eigenlijk?

De basis ligt bij de normen en waarden in een organisatie. Dat komt tot uiting in het aansturen van medewerkers, het samen functioneren van mensen en afdelingen, de omgang met elkaar en de communicatie. Op persoonlijk niveau heeft het invloed op hoe mensen handelen, zich voelen en beslissingen nemen. Aan de manier waarop processen verlopen, kun je veel afleiden over de bedrijfscultuur.

Type
In de literatuur worden verschillende typen organisatieculturen onderscheiden. Een bekende onderverdeling is deze:

  • Machtscultuur (baas-gericht)
  • Rolcultuur (functie-gericht)
  • Taakcultuur (resultaat-gericht)
  • Persoonscultuur (mens-gericht)

*TVB = Taken Verantwoordelijkheden Bevoegdheden
 
 
Welk type past het beste bij jouw organisatie? En draagt iedereen in de organisatie die bedrijfscultuur ook uit?
Het is ook belangrijk om eens te na te gaan welke cultuur juist helemaal niet bij jouw bedrijf past.

Waarom is een goede bedrijfscultuur belangrijk?
Veiligheid, kwetsbaarheid en een duidelijk doel. Deze drie factoren worden wel gezien als de kern van een sterke bedrijfscultuur.

Kunnen collega’s het goed met elkaar vinden? Staan de medewerkers achter de strategie en waarden? Is de werkomgeving plezierig en veilig? Heerst er een fijne sfeer en goede bedrijfscultuur?
Allemaal belangrijke overwegingen wanneer iemand wil switchen van werkgever.

Bij de meeste organisaties denken ze dit op orde te hebben. Vaak ten onrechte, helaas. Vertrek van medewerkers kan verschillende oorzaken hebben. Maar één ding is zeker: die andere werkgever heeft meer te bieden. Je wilt goede mensen krijgen, of behouden.

Wanneer de bedrijfscultuur past bij de persoonlijkheid en werkhouding van een medewerker, stimuleert dat creativiteit en productiviteit. Een goede match zorgt voor optimale prestaties en (persoonlijke) groei. Een positieve bedrijfscultuur heeft écht effect op het personeel. Ze zijn tevreden, gemotiveerd en gaan elke dag met plezier naar hun werk. Dus is er minder verloop.

Een negatieve bedrijfscultuur omkeren
Cultuur ontwikkelt zich waar mensen samenkomen. Ze kopiëren elkaar, onbewust en automatisch. De ‘manier waarop we de dingen hier doen’ ontstaat, wordt in stand gehouden en verder versterkt. Je kunt de bedrijfscultuur verbeteren wanneer je dat proces bewust beïnvloedt. Iedere interactie is een kans.

Voorwaarde voor cultuurverandering in een groep is dat je elke aanleiding wegneemt om zich daartegen te verzetten.

Zorg voor meer werkplezier en betere doorgroeimogelijkheden. Begin met een klein groepje enthousiaste medewerkers. Zij dragen hun positivisme vervolgens uit naar de rest van de organisatie. Een olievlek, die leidt tot steeds meer betrokken mensen en verspreiding van de hernieuwde bedrijfscultuur.
 
 
Wil jij weten hoe jullie bedrijfscultuur het verschil kan maken? Neem dan eens contact met mij op:

Jasperine van Wakeren
SalesCultuur – de magische verbinding
06 20 22 90 42
jasperine@salescultuur.nl

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top