Blog

Magische verbinding tussen Sales, Cultuur en HR

De (Sales)Cultuur binnen je bedrijf bepaalt in grote mate of bedrijfsdoelen gehaald worden.

OK, het is een stellige uitspraak. Maar niet té stellig, want wij weten uit ervaring dat het in de praktijk echt zo werkt.

Dus moet je zorgen voor verbinding tussen de mensen binnen jouw bedrijf en de doelen voor de toekomst. Maar hoe past HR dan in dit plaatje? Laat dat nou net over de mensen gaan die de doelen voor je gaan behalen.

“Er is iets aan de hand, maar we weten niet wat.”
Dit krijgen we best vaak te horen, in de samenwerking met bedrijven. Waar loopt het dan vast? Er wordt hard gewerkt, de omzet groeit en er zijn opdrachten genoeg. Maar:

  • de winst groeit niet mee met de omzetstijging;
  • we krijgen niet altijd de opdrachten die we graag willen, of nodig hebben;
  • onze medewerkers vertrekken net zo makkelijk als ze worden binnengehaald en we hebben geen idee waarom;
  • er wordt geklaagd over de werkdruk en het ziekteverzuim is bovengemiddeld hoog.

De oplossing komt niet vanzelf.
Je kunt natuurlijk een prachtig salaris bieden, boven het marktgemiddelde. Maar daarmee voorkom je niet een te hoge werkdruk, of het gevoel van je mensen dat die er is. Wat het je wel oplevert? Een structureel probleem erbíj, want je personeelskosten ontsporen.

Binnen drie maanden is iedereen gewend aan dat mooie salaris. Wat blijft zijn een knagend gevoel, onzekerheid en onrust. Want er mist perspectief voor de toekomst en mensen kunnen niet werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Een uitstekend recept voor hoge werkdruk en soms zelfs een burn-out.

Bonussen en cadeautjes voor sollicitanten dan, zodat ze toch maar bij je komen werken? Ook dat is geen oplossing voor de lange termijn. Misschien trek je er wat nieuwe mensen mee naar binnen. Maar weegt dat op tegen de onrust die het veroorzaakt onder de collega’s die al langer bij je werken?

Magie
We zagen al wat er écht nodig is in de organisatie: verbinding!

  • Verbinding van alle medewerkers met elkaar, die gezamenlijke maar ook persoonlijke doelen halen.
  • Verbinding van Sales met alle andere afdelingen binnen het bedrijf, van ICT tot administratie.
  • Verbinding van doelen met de langetermijnvisie, zonder dat de huidige praktijk van alledag stokt.
  • Verbinding van alle medewerkers in het bedrijf met de doelen, waarbij iedereen de eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden kent én oppakt.

Als dat allemaal lukt, ontstaat er magie.

Mensen
HR gaat over mens en cultuur. Daarom zie je steeds vaker dat de afdeling de naam ‘People and Culture’ krijgt. Als je daarin magische verbindingen wilt realiseren, heb je een bepaald slag medewerkers nodig. Mensen die geloven in gezamenlijke visie, in gezamenlijke doelen (purpose) en in het leveren van klantwaarde. Mensen die plezier ontlenen aan het samenwerken en aan hun eigen persoonlijke ontwikkeling.

Hoe bereik je dat?
Regelmatig zien we het in de praktijk gebeuren: er onstaat samenwerking met een magisch karakter. Maar alleen wanneer iedereen in de organisatie vanaf het begin wordt betrokken bij de visie, doelstellingen en bijbehorende strategie. Performance and Development (P&D) gesprekken spelen daar een belangrijke rol in. Ook ziekteverzuim, salaris en werkdruk zijn onderwerp van gesprek. Op die manier groeit iedereen als persoon. En de doelen worden behaald, met nog betere én blijvende resultaten.
 
 
Herken jij het gevoel, dat je het ene gat aan het vullen bent met het andere? Lukt het je ook maar niet om groei te realiseren, terwijl je weet dat die binnen handbereik ligt?

Laten we samen dan eens op zoek gaan, naar de magische verbinding tussen (Sales)Cultuur en HR in jouw bedrijf.

Corry Grevel
06 57 18 95 08
corry@salescultuur.nl

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top