Blog

Persoonlijke en teamdoelen koppelen, dat lucht op

“Weet je eigenlijk wel hoeveel werk dat is? Ik kan niet eens genoeg tijd besteden aan de teamdoelen. En dan heb je ook die persoonlijke doelen nog!”

Dit krijg je vaak terug van teamleden die pas kort met doelen zijn gaan werken. Best begrijpelijk ook. Hierna zullen we zien dat de oplossing een stuk simpeler is dan het lijkt.

Teamdoelen
De teamdoelen liggen vast. De verantwoordelijkheden zijn verdeeld. We hebben met elkaar bepaald hoe we ieder doel gaan aanpakken. Ze zijn allemaal in overzichtelijke stukjes opgeknipt.

En tóch is het spannend. Door het werken met doelen gaan medewerkers nieuwe vaardigheden aanleren. Maar dat gaat niet vanzelf. Het vraagt best een behoorlijke inspanning. Oppassen dat niemand alleen aan de slag gaat. Het zijn tenslotte TEAMdoelen. Leren met elkaar en van elkaar. Het helpt wel als iedereen het nut en de noodzaak van deze aanpak snapt. En je zult zien, na een paar maanden wordt het nog leuk ook!

Individuele doelen
En dan informeer jij als leidinggevende bij iedereen naar hun individuele doelen. Medewerkers ervaren dit in eerste instantie als een extra last.
Je kunt dan al gauw een beetje geprikkeld reageren. “Dit is toch in goed overleg afgesproken? En we zouden erop terugkomen, dat wist je.”

Vaak heeft de medewerker niet in de gaten dat de oplossing eigenlijk voor de hand ligt. En jij misschien ook niet.

Koppelen
90% van de individuele doelen kan namelijk direct worden gekoppeld aan de teamdoelen. Teamleden die aan hun persoonlijke en professionele ontwikkeling werken, maken het team sterker. Kijk dus samen eens goed naar die koppeling. Je zult zien dat de druk die de medewerker ervaart dan al voor een groot deel wegvalt.

Natuurlijk zullen individuele doelen soms toch extra tijd vragen van de medewerker. Hou daar rekening mee bij het plannen van dagelijkse werkzaamheden. En maak de waarde van die persoonlijke ontwikkeling duidelijk aan de rest. Veel daarvan zal het team namelijk ten goede komen.

Hoe dan ook, er zal altijd een goede reden zijn om die extra tijd te reserveren. En anders is er al eerder iets misgegaan, bij het bepalen van de persoonlijke doelen.

Wanneer jullie net zijn begonnen met deze manier van werken, is het natuurlijk even zoeken. Voordat het lekker loopt ben je zomaar een jaar verder. Bij sommigen gaat het makkelijk en voor anderen duurt dat wat langer. Maar er komt een moment dat iedereen het gaat zien en voelen. Hoe fijn het is om samen te groeien. Door te werken aan teamdoelen én aan persoonlijke ontwikkeling.

Dan gaat de samenwerking écht vorm krijgen. Een verademing voor jou als leidinggevende!
 
 
Wil jij weten hoe je persoonlijke en teamdoelen kunt koppelen, zodat het allemaal niet té spannend wordt voor de medewerkers? Bel, mail of app mij. Dan bekijken we samen hoe jouw team ervoor staat.

Corry Grevel
SalesCultuur
De magische verbinding

corry@salescultuur.nl
06 57 18 95 08

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top