Blog

Hoe de stress van Sales wegebt

Een van de allerbeste concepten van SalesCultuur is ‘Rollen in Sales’. Wat daar zo goed aan is? Nou, het neemt onder andere Sales-stress weg.

Er zijn organisaties met een speciale afdeling Sales. Maar wat als je die niet hebt? Als de Sales-verantwoordelijkheden verspreid liggen door de complete organisatie? Dat kan absoluut heel krachtig zijn! Maar het wil zeker niet zeggen dat dingen simpel gaan, en vanzelf.

De dialoog die we het vaakst tegenkomen in onze diagnoses bij klanten gaat ongeveer als volgt.

Wij vragen dan aan een medewerker of deze een rol heeft in Sales. Het antwoord: “Ja, ik denk het wel. Er wordt op dat vlak iets van mij verwacht, maar echt expliciet is het niet.”

Altijd gevolgd door een nabrander: ”Het koud bellen van klanten is niks voor mij, dat kan ik beslist niet!”
Of we dat als SalesCultuur wel even in de oren willen knopen.

Sales is van iedereen, iedereen heeft een rol in Sales. Die overtuiging zit bij ons heel diep. Je ziet het duidelijk terug in commerciële organisaties met slimme en zelfstandige consultants. En op zich kan iedereen zich er ook altijd best in vinden. Maar wat afschrikt zijn de consequenties voor zichzelf. Oei, dan moet ik onbekende mensen gaan bellen bij onze klanten.

Goede nieuws: wij hebben de oplossing! Ons concept onderscheidt tien verschillende rollen in Sales. Samen vormen ze een sterk geheel: zorg dat de organisatie ze allemaal invult en jouw Sales in die markt loopt op rolletjes.

En wat vertellen we die slimme consultants? “Er zijn tien verschillende Salesrollen. Daar zitten er altijd een of twee bij, die goed bij jou passen. En deels doe je ze eigenlijk al!

Meteen op dat moment zie je het eigenlijk al wegvloeien, die Sales-stress. Want het toebedeeld krijgen van twee specifieke rollen, impliceert dat de druk van al die andere rollen niet meer wordt gevoeld.

Dáár zit het meest krachtige element van Rollen in Sales. Wanneer we consultants laten kiezen, houdt dat in dat ze ook rollen mogen wegstrepen. Je ziet die schouders gewoon ter plekke ontspannen, heerlijk!

Geniet nog van je zomer, zonder last van ongewenste druk.

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top