Blog

Rust in de tent

Het is een uitdrukking die iedereen weleens hoort en gebruikt: rust in de tent. Vorige week nog, vroeg iemand wat het voor de klant oplevert als SalesCultuur daar aan de slag gaat. “Dan komt er rust in de tent,” antwoordde ik.

“Waar moet ik dan beginnen?” vragen ondernemers vaak. “Zorg dat je basis op orde is!” Die reactie van mij levert altijd precies op, waar ik op hoop. Namelijk de vervolgvraag: “En wat bedoel je dan met de basis?”

De basis op orde
Hoe krijg je zoveel mogelijk rust en vertrouwen binnen je bedrijf? Daarvoor kijken we vooral naar de manier waarop je organisatie is ingericht. Het belangrijkste hierbij is of je het HR-beleid op orde hebt. Daar kom je achter met behulp van de volgende vragen:

  • Hoe zijn verantwoordelijkheden verdeeld?
  • Is het voor leidinggevenden helemaal duidelijk hoe ver hun eigen verantwoordelijkheden en bevoegdheden gaan?
  • Weten medewerkers wat er van hen verwacht wordt?
  • Ben je écht in gesprek met je medewerkers over jouw én hun ontwikkelplannen?
  • Wordt er leidinggegeven en beoordeeld op een eerlijke, transparante en voorspelbare manier?

Die rust in de tent, die komt er uiteindelijk echt wel. Maar eerst schudden we de boel dus een beetje op. Zo komen we tot de kern van het probleem. Spannend? Ja, best wel. Toch zorgen wij er altijd voor dat het veilig blijft, voor alle betrokkenen.

Spannend en toch veilig
Die veiligheid werd ook gevoeld bij het MKB-bedrijf dat onze hulp inschakelde, omdat ze daar midden in de COVID-19-periode moesten reorganiseren. We hebben de herinrichting van verschillende vestigingen aangepakt.

Gisteren heb ik samen met de directeur het nieuwe HR-beleid gepresenteerd. Reuzespannend, voor ons allebei. Hoe zouden de medewerkers reageren? Ze hebben in de maanden daarvoor al zoveel moeten verwerken.

Het was dan ook heel fijn dat de eerste reacties positief waren. Natuurlijk hadden ze nog genoeg vragen, en dat zal nog wel even zo blijven. Maar er is nu al veel meer rust in het team. “Dit helpt enorm”, zei een medewerker. “Zo wordt het nóg leuker om hier te werken.”

Eerlijk, transparant en voorspelbaar
Een ander merkte op: “We hebben met elkaar al gekeken hoe we de basis-werkprocessen op orde kunnen brengen. En met hulp van SalesCultuur gaan we proberen ze nog beter te maken.” De medewerkers gaven aan dat ze nu weten wat er van ze wordt verwacht binnen hun functie en welk salaris daarbij hoort. Daarnaast helpt het enorm dat het proces van de ontwikkel- en beoordelingsgesprekken voortaan voor iedereen hetzelfde zal verlopen.

Rust in de tent
Met een eerlijk, transparant en voorspelbaar HR-beleid leg je een goede basis voor rust in de tent. En ja, dat is eerst spannend. Maar het blijft altijd veilig!

Wil je in jouw bedrijf of team ook rust in de tent? Laten we dan op een rustig moment een kop koffie drinken. Kijken we samen in hoeverre bij jullie de basis op orde is.

Corry Grevel
06 57 18 95 08

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top