Blog

Het is echt te warm voor Sales

… en andere Sales-smoesjes.

SalesCultuur heeft in de loop van de jaren al een heel aantal zomerse salesblogs gepubliceerd. De zomers zijn intussen alleen maar warmer geworden, maar de blogs nog onveranderd actueel. We plaatsen in deze tijd wekelijks zo’n klassieker. Hierbij de eerste.


Heerlijk zijn ze, al die Sales-smoesjes die ik voor mezelf heb bedacht. Ze maken mijn leven een stuk comfortabeler! En ze voorkomen dat ik met spijtgevoelens terugkijk omdat ik zaken niet echt handig heb aangepakt. Stel je voor …

Maar … genoeg over mezelf, we gaan het nu snel weer over anderen hebben. Even een paar sales-smoesjes uit de praktijk van onze klanten:

  • Mijn uurtarief is veel te hoog!
  • Als ik twee keer met een klant heb gebeld stop ik er mee, anders wordt het opdringerig.
  • Inkopers willen alleen maar korting.
  • Focus aanbrengen in onze markten en klanten betekent: kansen missen.
  • Een SalesCultuur zoals de onze vind je nergens anders. En proberen die te veranderen is kansloos.
  • Een accountplan maken heeft helemaal geen zin: het loopt toch altijd anders.
  • Voordat ik met een klant kan afspreken, moet ik eerst al onze producten en diensten precies kennen.
  • Ik heb geen invloed op de interne besluitvorming bij de klant.

Wat doet zo’n Sales-smoesje nou eigenlijk met je? Je blijft hangen in je vaste werkwijze. Bovendien word je uiteindelijk beperkt in je plezier, ontwikkeling en resultaten. Het voorkomt dat je op zoek gaat naar een andere manier van kijken, communiceren, verkopen. Zo zonde!
Maar is het ook weer niet heel menselijk om met die smoesjes een werkelijkheid te creëren waarmee je je Salesleven comfortabel en overzichtelijk houdt? Lijkt me ook belangrijk!

Sales-smoesjes gaan onderdeel uitmaken van de SalesCultuur. Hoe mooi is dat? Daarmee zijn ze ‘onzichtbaar’ geworden, zodat niemand ze meer kan ontmaskeren.

Zeg eens eerlijk, wat is jouw mooiste Sales-smoes?

Deel die met mij via telefoon of e-mail en je mag ‘m dit hele jaar nog blijven gebruiken.
Jan Rezelman, SalesCultuur

AT Osborne
Hoya
Sweco
Rabobank
KokxDeVoogd
ANWB
Royal Haskoning
Baseclear
Tauw
AWVN
DVTadvies
KPN
Bureau Bouwkunde
Omedi
Paduit
Eltek
Start People
SNS Bank
Santon
Robeco
Incassade
Capgemini
Centraal beheer
M&I Partners
IBM Security
Ouwehand Bouw
Top